Združenje prvoligašev

Iz Slovenska nogometna enciklopedija
Jump to navigation Jump to search

Združenje prvoligašev ali Združenje nogometnih klubov 1. slovenske nogometne lige oziroma Združenje 1. SNL

Zgodovina

Združenje prvoligašev je nastalo 2. decembra 1993, uradno pa je bilo registrirano tri leta kasneje, a so bile v prvih letih njegove pristojnosti dokaj omejene. Skrbelo je zlasti za promocijo prve lige z organizacijo dogodkov in izdajanjem publikacij, medtem ko je bilo samo vodenje tekmovanja še naprej v rokah Nogometne zveze Slovenije. Eden izmed razlogov za večjo aktivnost združenja je bilo tudi trženje televizijskih pravic za novo ligo z desetimi člani, ki jih je združenje leta 1996 prodalo nemški marketinški agenciji UFA. Predstavniki združenja so se izkazali tudi februarja 1998, ko je bil na seji NZS sprejet njihov predlog, da se prva liga razširi na 12 članov.

Ker so prvoligaši postajali vedno bolj nezadovoljni z načinom vodenja tekmovanja s strani NZS in z njenim odnosom do klubov, so konec devetdesetih večkrat zahtevali, da sami prevzamejo vodenje prve lige, a pri tem sprva niso bili uspešni. V sezoni 2000/01 so po zaostritvi spora protestno nehali plačevati takse ter stroške sodnikov, kontrolorjev in delegatov, tako da je dolg do zveze znašal že prek 10 milijonov tolarjev. Slednja je nato vendarle popustila in se novembra 2000 z združenjem dogovorila za prenos pristojnosti, ki je bil uradno izveden 15. januarja 2001. V spomladanskem delu sezone je tako ligo že vodilo združenje, zveza pa je skrbela le še za delegiranje sodnikov in koledar tekmovanj.

Prva liga je s tem dobila organizacijsko obliko po vzoru na največje lige v tujini, v skladu s tem pa se je prek združenja klubov vključila tudi v združenje evropskih profesionalnih nogometnih lig EPFL. Takšen način organiziranja je trajal nekaj več kot enajst let, dokler ni bil zaradi domnevnih nepravilnosti pri gradnji stadiona Bonifika pridržan dolgoletni predsednik združenja Branko Florjanič. Že naslednji dan po teh dogodkih, 17. aprila 2012, je namreč NZS na seji izvršnega odbora sprejela sklep, da s 1. julijem prevzema tako pristojnosti vodenja tekmovanja v prvi ligi kot tudi trženje medijskih in sponzorskih pravic. Združenje je nato praktično nehalo delovati, uradno pa je bilo razpuščeno leta 2014.

Organi združenja

  • predsedstvo združenja
  • nadzorni odbor
  • arbitražni svet
  • kolegij predsednikov
  • vodstvo tekmovanja

Predsedniki

Združenje sta v vsem času vodila zgolj dva predsednika.

Predsednik Obdobje
Ivan Zidar 1993-1996
Branko Florjanič 1996-2012
Piškotki nam pomagajo pri zagotavljanju naših storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate z našo uporabo piškotkov.